Print

Constructions of the headquarters of the PLATFORM FOR RESEARCH IN BIOLOGY AND SYSTEMIC ECOLOGY (PRBE)


Constructions of the headquarters of the PLATFORM FOR RESEARCH IN BIOLOGY AND SYSTEMIC ECOLOGY (PRBE) are based on documentation, drawn up in accordance with the 453/2001 law and are carried out by activities contained in the work package B, respectivly B1.

According to the law P100 / 92, the PCBE’s  headquarters building which is located in Spl. Independence 91-95, in the inner courtyard of the Faculty of Biology, University of Bucharest, is included in Class II and category C of building importance. The building is framed in high regime of the area, consisting in B + G + M + 4E with maximum height at cornice: Hmax = 20.50m (over land share), a built area (SC) of 740 sqm and an unfolded built surface area (SCD) of 5630 sqm.

From the functional point of view, the building includes areas for research activities (laboratories), spaces for educational activities (conference rooms and multifunctional halls), and spaces for building administration. From the structural point of view, there were proposed reinforced concrete foundations, reinforced concrete frames, reinforced concrete beams and floors, and coating systems terrace like thermo-insulated and waterproof. The building front is made of curtain aluminum structure, opaques closings with alucobond  on ventilated structures; internal compartimentations are made of masonry walls with non-structural role of 125 - 25 cm and light partition walls made of gypsum - cardboard with acoustic treatment of 15 cm.

 

 

Regarding the external finishes - the pedestal is made of decorative plaster and natural stone, the walls have waterproof plaster, aluminum curtain wall on structure and plywood with alucobond, joinery (doors and windows) will be made of aluminum with thermo insulating glass, equipped with thermal deck broken and is in fact the cover terrace insulation and waterproof.

Interior finishes - floors will have office high traffic carpet, antistatic, antifungal and antibactericid PVC floors for hallways, bathrooms and stairs, antistatic, antifungal and antibactericid PVC floors - in laboratories. Interior walls washable paint, the ceilings are painted with washable paint on plywood of gypsum false ceiling cassettes. Interior joinery is made of aluminum with thermo insulating glass.

Related plants are built electrical / communications, sanitary sewer, gas utilities branch networks. Regarding heating, remarkable is the the novelty given by VRV systems.

The VRV system as external thermal pumping unit provide both cooling mode and heating. It be will used a system composed of 8 external units, each one with a capacity of 28 kW cooling and 31.5kW heating, using Freon. The 8 external units are located outside, on the terrace, in special places. They serve the entire building, depending on need in the way of heating or cooling. Outdoor units are weather resistant, coordinated with several devices inside, both technically (copper pipes with insulation against condensed water) and power (as data transmission cable circuit control).

Heating is supplemented by photovoltaic panels to produce heat - thus saving electricity. Direct cooling (with cooling liquid vaporisation from the device) and heating (with the liquefied cooling liquid from the device) guarantees a high energy level efficiency. An optimal adaptation to the real needs of power is obtained by directing compactor power (inverter directing) and the electronic expansion valve of each vaporizer.

VRV indoor small units are mounted in false ceiling that will suppress / harsh in / from the room by means of linear scales. These grids will be coordinated with the lighting plan. The interior units will be placed according to heating and cooling needs of each room connected to the VRV system.

For bathrooms venting, individual local outlet were projected. The bathrooms were projected with individual local venting systems was provided with commanded operating by button on / off or once the lights; facilities are comprised of: flush wall mounted fan housing, with inside grid self-closing when stopping, outside grid provided with wire mesh and rain protection. Repressed air compensation will be made in adjacent rooms.

The fresh air will pass through a heat recovery system that will warm the winter air and cool the air to in summer. The heat recovery system is located above the false ceiling and take fresh air from outside through a fresh air intake. Installations of fresh air will be designed for operation with 100% fresh air. Air distribution will be made with the help of a rectangular tubing system and will be introduced / discharged through linear scales.

There are provided special arrangements such as: i) white room, covered by the SR EN 12128 / April 2003, standard for safety levels of microbiological laboratories, areas of risk, situations and safety requirements, ii) low-pressure rooms for biochemistry, molecular biology and cell culture activities; they have a negative pressure inside but close to atmospheric pressure, iii) cold rooms for storage of biological materials and specific molecular biology reagents iv) ultrapure distilled water device which will be made in parallel with the installation of drinking water, which provides water for laboratory activities. Ultrapure water is free of microorganisms, minelare elements and deposits and is used in the preparation of solutions and reagents.

In all built spaces, maintaining hygiene is ensured through: i) interior washable finishes, ii) discharge of wastewater to sewage network proposed, iii) disposal of household waste in bins placed outside the building in a single household, iv) disposal of biologic waste in special circumstances provided by law.

Regarding hygiene and health of all people, there are assured all of the microclimate conditions (temperature, humidity, natural and artificial lighting, natural and mechanical ventilation), lighting and ventilation conditions. Illumination of the spaces: illumination is assured in accordance with the natural light necessary conditions (min rule. 2h / day at winter solstice is more than satisfied), and spatial orientation meets RGU. Ventilation space is provided under normal conditions of natural ventilation with a volume of air taken into account the air 2m3 / hour / person.

To prevent illnesses caused by outside noise, research activities areas were focused on the sunny side, ensuring natural air exchange in terms of isolation from outside noise, which was made through holes in carpentry. The separation walls between similar functions from within the same floor, are built of brick and plaster - Cardboard + mineral wool to a thickness of 15 cm. In the project areas are proposed for insonizare - office space and meeting rooms. The spatial arrangement assures the secure optimal conditions for isolation of protected areas and and the level of sound taken into account is 350 Db.

Fire protection was accomplished according with the technical design and building standards regarding fire protection, general rules for fire prevention and fire retardants and technical standards of materials and fuel wood and textile products used in construction.

Thermal insulation is therefore thought that to ensure a temperature of -150 in winter and 250 in summer, since constructive solutions and materials provide thermal insulation. To prevent greenhouse effect in glazed excessive sunny areas, solar shading systems - brise soleil - adjustable lighting control will be provided.

Waterproof insulation is provided by covers and closures (guaranteed by the manufacturer).

For the environment protection there are will be external arrangements such as: i) free space: grass and trees, ii) space for car access: reinforced concrete plate, iii) pedestrian circulation areas: concrete sidewalks iii) facilities for household garbage collection and residues arising from technological flows: concrete platforms, bins, etc.

Existing space on each of the floors of the building are intended for specific research / development / innovation activities, distributed to ensure a unique infrastructure - study / analysis of biological materials at the molecular level - Cellular - Population.

The building will include, on each floor, dedicated research laboratories for various levels of integration of biological systems (molecular, individual, population and the ecological complexes). Multidisciplinary approach to biological systems is based on complementarity of research activities both within the same integration level and between levels, which leads to the generation of horizontal and vertical flows.

The compact structure is also given by the construction it’s self because every level except the ground floor and basement is organized in modules: i) areas for research - laboratories (54% of usable area), ii) areas for preparing laboratory glassware (7% of usable area), iii) Premises for the storage of reagents and laboratory consumable materials (10% of usable area), iv) independent study areas for students, graduate students, PhD, teachers (20% of usable area), v) room council (5%) vi) bathrooms (2% of usable area), vii) access roads (2 / floor, 2% of usable area).

Inside samples circuit is well defined, in accordance with quality standards in laboratories and is different from the people’s circuit. For receipt and initial processing of samples, each of the upper floors is designed with Receiving modules with reception room, firs preparation preparation room and storage rooms, (cold / room temperature).

Basement of the building is designed for storing materials (cold room / rooms to temp rooms), special ultrapure water devices, technical areas, ALA shelter and not least water basins for fish growth. Water basins are provided with special tours of water treatment and aeration, recirculation pump and water flow in steps.

At the ground floor there is a space for the public and administrative staff. The following structures will be provided: i) a library with reading room and book storage, ii) amphitheater, iii) reception, iv) administrative offices, v) space for serving meals by employees PCBE.

The mezzanine space is designed the Department of Bioinformatics and Modeling and is held in (4) laboratory module of the Electrophysiology and calcium imaging, 2 databases analysis laboratory, a cold room and 6 rooms for individual study.

1st Floor is designed for studies / tests / population test-level and is administered by the Department of Systems Ecology and Sustainability and is intended for activities carried out within The Field Investigation / monitoring Module, GIS Module, The Assessment of Environmental Impacts Module and The Biogeochemical Circuit Investigation. At this level th eworking area is devided in 16 laboratories and 5 rooms for individual stdiului. Entrance inside of the laboratory module area is made based on card, public access being forbiden. For this reason, at the entrace there is a Test Receiving Module, a Sample Processing and Storage in cold rooms for further analysis and a Glassware Washing Module.

2nd Floor is administered by the Department of Molecular Investigations and is destined for activities in the Genomics and Transcriptomics Modules and is organized in 16 laboratories and 9 rooms for individual study. At this level we meet special arrangements such as pesiune chambers. Entrance inside of the laboratory module area is made based on card, public access being forbiden. For this reason, at the entrace there is a Test Receiving Module, a Sample Processing and Storage in cold rooms for further analysis and a Glassware Washing Module. On this level we also meet Biodiversity Module laboratories administered by the Department of Systems Ecology and Sustainability with specific laboratories (n = 4) for sample screening, microscopy, DNA / RNA preparation and functional explorations.

3rd Floor is administered by the Department of Molecular Investigation and is designed for Biochemistry, Histology and Proteomics Modules and is organized in 13 laboratories in closed areas and 1 large laboratory area. At this level, because of specific research activities, special arrangements have been designed such as white rooms (n = 2) and cold rooms (n = 4). Along with the laboratories we meet: i) Test Receiving and Cold Rooms Storage Module with the same circuit of evidence as in the case of Genomics and Transcriptomics Modules ii) Gassware Washing Module iii) 9 rooms for individual study .

4th Floor is administered by the Department of Biotechnology and Renewable Resources (DBRR), and is destinated for Microbiology and Cloning Module, Applicative Biotechnology and renewable resources; activities are conducted in 11 laboratories and 9 rooms for individual study. Along with the laboratories we meet: i) Test Receiving and Cold Rooms Storage Module ii) Gassware Washing Module iii) 9 rooms for individual study.